Onze loge

Loge Noorderkroon

Loge Noorderkroon (opgericht in 1977) is één van de drie Alkmaarse loges. We zijn een kleine loge waar we veel aandacht hebben voor elkaar en anderen.

De leden van loge Noorderkroon komen eenmaal per week, op maandagavond om 20:00 uur bijeen in het logegebouw aan de Gedempte Nieuwesloot 153 te Alkmaar.

Bijeenkomsten
Vrijmetselaren komen in de tempel of werkplaats onder meer bijeen om  kandidaten in te wijden als leerling vrijmetselaar. Zie verder de pagina “Wat is vrijmetselarij?

Comparities
De meeste bijeenkomsten zijn zogenaamde comparities die in een gewone vergaderruimte gehouden worden. Tijdens deze comparities brengt een lid van de loge (maar ook wel een externe deskundige) een onderwerp naar voren waarover hij zijn visie geeft, vervolgens wordt hierover van gedachten gewisseld. Het is daarbij de bedoeling gevoelens, kennis en gedachten met elkaar uit te wisselen, niet elkaar te overtuigen.

Er is op deze logeavonden  ook aandacht voor  bijvoorbeeld absenties, ziek en zeer en andere onderwerpen zoals elke vereniging die kent.

De logeavonden beginnen om 20.00 uur en worden door de voorzitter geopend met zogenaamd kort rituaal waarin heel kort de meest primaire beginselen van de vrijmetselarij worden genoemd.
Hierna volgt een bouwstuk(voordracht van een vd Broeders).
Rond 22.00 uur wordt, eveneens met een heel kort stukje rituaal, de avond afgesloten.

Meer weten?

Enkele malen per jaar openen wij onze deuren voor niet-leden. Zo kunt u onze tempel bezoeken op de Nationale Monumentendag.

Voor mensen die meer willen weten over vrijmetselarij in het algemeen, of over onze loge in het bijzonder, organiseren wij ook regelmatig Open Loges of Open Comparities. Tijdens zo’n avond kunt u in een ongedwongen sfeer kennis maken met onze broeders en de vragen stellen die u altijd al wilde stellen. Ook krijgt u dan een aardige indruk van hoe wij werken.

Wilt u eens bij zo’n Open loge of comparitie aanwezig zijn? Neem dan contact met ons op. Wij nodigen u dan graag en tijdig uit.

Logo loge Noorderkroon