Hoe word je Vrijmetselaar?

De inwijdingsprocedure om Vrijmetselaar te worden is eeuwenoud.

Hoe word je Vrijmetselaar?

Wil je Vrijmetselaar worden in Alkmaar? Dat kan. Ook Loge Noorderkroon verheugt zich altijd op de komst van nieuwe broeders. De aanmeldprocedure van onze vereniging is echter niet te vergelijken met bijvoorbeeld die van een muziek- of sportvereniging. De Vrijmetselarij is eeuwenoud, net als de procedure om lid te worden. Op deze pagina leggen we je uit wat je mag verwachten.

Ken U Zelve

Vrijmetselaarsloges als de onze zijn niet actief op zoek naar nieuwe leden. Wie vrijmetselaar wil worden, moet namelijk door ‘een innerlijke drang’ gedreven worden om zelf aan te kloppen. 

Dat is vooral het geval als je persoonlijke ontwikkeling toe is aan een volgende stap. Je bent iemand die graag meer over zichzelf en anderen wil ontdekken en begrijpen. Je staat open voor nieuwe perspectieven en durft je mening te veranderen. Je bent bereid je kwetsbaar op te stellen, eerlijk over jezelf te vertellen en een band met anderen op te bouwen. Je kunt aandachtig luisteren naar mensen die je nog niet kent en je kunt op een respectvolle manier met meningen omgaan die niet de jouwe zijn.

Als je bij onze loge aanklopt, zullen wij uitgebreid kennismaken met jou, als kandidaat. Dat is om jou én de loge ervan te verzekeren, dat je met de juiste motieven lid wenst te worden en om ervoor zorg te dragen dat je goed wordt geïnformeerd over de loge en de werkwijze, zodat daarover geen misverstanden kunnen ontstaan.

Foto van de tempel van Loge Noorderkroon
schedel vrijmetselarij

Masculiene broederschap

Onze loge is een masculiene broederschap. In deze moderne tijd klinkt dat misschien wat vreemd. Maar wie dat wil, kan lid wil worden van een vrouwelijke loge, of zelfs van een gemengde loge. Maar bij onze loge kunnen alleen mannen van 18 jaar en ouder lid worden.

Procedure

Zoals gezegd, ben je niet in één weekje lid. De aanmeldingsprocedure gaat volgens een strikt protocol, welke meerdere maanden in beslag neemt.

We komen op maandagavond bijeen

De broeders van Loge Noorderkroon komen op maandagavond bijeen. Lidmaatschap is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: er wordt van jou verwacht dat je regelmatig aanwezig bent, zeker van onze leerlingen en gezellen.

Komt de maandag je niet uit? Dan kun je in Alkmaar op dinsdag kiezen voor Loge De Morgenster of op donderdag voor Loge De Noordstar.

Wat kost lidmaatschap?

Zoals onze voorzitter placht te zeggen: “Alles in de Vrijmetselarij is symbolisch, behalve de contributie”.

De vrijmetselaars van Loge Noorderkroon betalen een jaarlijkse contributie aan hun vereniging. De contributie voor 2024 is vastgesteld op € ­410,-

Een paar keer per jaar zijn er Open Loges. Deze worden vaak afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, een broedermaal. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd van ongeveer 20 euro per keer.

De consumpties die je gebruikt tijdens de reguliere bijeenkomsten dien je na afloop contant af te rekenen. De prijzen zijn sympathiek.

Nieuwe leden betalen een eenmalig entreegeld van € 75,-. Daarnaast dienen zij rekening te houden met de aanschafkosten van de vereiste werkkleding. Deze bestaat uit een zwart pak (of rokkostuum), zwarte schoenen, een spierwit overhemd en een dito strik of stropdas. Wie budgetbewust op zoek gaat, kan zich al vanaf 250 euro in het nieuw steken.

Meer weten?

Op onze website kun je meer informatie vinden over onze werkwijze, de symboliek, de geschiedenis en vele andere details. Veel informatie is ook te vinden op de website van de Orde van Vrijmetselaren in Nederland. Zij hebben tevens een brochure ter beschikking gesteld.

Open Avonden en -Comparities

Enkele malen per jaar organiseert onze loge een Open Avond. Tijdens zo’n avond kun je getuige zijn van een mystiek ritueel in de stijl der vrijmetselaren. Een mooie kans om onze werkwijze te ervaren!

Ook organiseren wij tweemaal per jaar een Open Comparitie. Deze geeft een goed beeld van wat wij op een gemiddelde maandagavond doen. Wil je zo’n avond bijwonen? Houd dan onze Facebook-pagina in de gaten, of meld je aan. Je krijgt dan op tijd een uitnodiging.

Ik wil vrijmetselaar worden