Open Monumentendag 2024

Zaterdag 14 september 2024 van 10:00 tot 17:00 uur

Open Monumentendag 2024

Op zaterdag 14 september 2024 openen duizenden monumenten in Nederland weer gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens de Open Monumentendag. Iedereen is van harte welkom om tijdens dit weekend een kijkje te nemen in de prachtige monumenten die zijn opengesteld. Waaronder ons Logegebouw aan de Gedempte Nieuwesloot 153. In dit rolstoeltoegankelijke gebouw houden drie Alkmaarse Vrijmetselaarsloges hun bijeenkomsten: De Noordstar, De Morgenster en Noorderkroon én een loge van de Weefsters: VACE.

Geschiedenis

De Nieuwesloot heeft zijn oorsprong in de 14e eeuw, toen het werd gegraven als afwatering van het Doelenveld, dat eeuwenlang fungeerde als schiet- en exercitieterrein.

In 1800 werd De Noordstar opgericht als eerste vrijmetselaarsloge in de regio. Door het dempen van de Nieuwesloot in 1863, ontwikkelde de straat tot een levendig geheel van wonen, winkels, veemarkt en de jaarlijkse kermis.

Het logegebouw werd uiteindelijk in 1924 verbouwd en kreeg naar een sober expressionistisch ontwerp van L. Groen en D. Saal het huidige aanzicht. Zij ontwierpen de voorgevel in de stijl van de Amsterdamse School en maakten daarin de typerende ritmische raampartijen met de vele kleine ruitjes. Het dak kreeg een speelse ‘insnede’ boven de ingang. De gevel is voorzien van vrijmetselaarssymbolen. De tempelruimte wordt gedekt door een azuur geschilderd gewelf met sterren.

Wetenswaardigheden

Bouwperiode/bouwjaar en stijl

1924, Amsterdamse School

Blikvangers, wetenswaardigheden

  • De tempel heeft een imposant azuurblauw gewelf, bezaaid met sterren.
  • Boven de ingang: passer en winkelhaak, symbolen van de Vrijmetselarij

Kijksleutel

Om u een inkijkje te geven in ons gebouw en de achtergrond van wat vrijmetselarij is heeft de gemeente Alkmaar in samenwerking met het regionaal archief zogenaamde “kijksleutels” gemaakt; een PDF.