Kennismaken met vrijmetselarij

Maandag 26 februari van 20:00 tot 22:00 uur

Open Avond voor belangstellenden

Wilt u eens een kijkje nemen achter de deur van ons logegebouw aan de Gedempte Nieuwe Sloot 153 in Alkmaar en inzicht krijgen in onze organisatie en werkwijze? Dan bent u van harte welkom op onze Open Avond voor Belangstellenden op maandag 26 februari van 20.00 uur tot 22.00 uur. De koffie staat om 19.30 uur voor u klaar. U kunt zich opgeven door een e-mail te sturen, of door onderstaand formulier in te vullen.

Ik kom graag langs:

  Wat kunt u deze avond verwachten?

  Vrijmetselaars proberen met de hulp van eeuwenoude rituelen en symboliek beter mens te worden. Een betere wereld begint immers bij jezelf! Op onze Open Avond kunt u getuige zijn van zo’n bijzonder ritueel. Hiermee krijgt u een goed inzicht van onze werkwijze, welke wij na afloop toe zullen lichten. Daarna nemen wij graag de tijd om al uw vragen te beantwoorden. Of u stelt ze een op een aan een van onze aanwezige broeders, zoals vrijmetselaars elkaar onderling noemen.

  Over vrijmetselarij

  Vrijheid, verdraagzaamheid, broederschap: dat zijn de drie trefwoorden waarmee de vrijmetselarij kan worden gekarakteriseerd. De vrijmetselarij gaat uit van ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid, streeft naar de algemene broederschap der mensen, kweekt verdraagzaamheid, zoekt op wat mensen en volken vereent en tracht verdeeldheid weg te nemen.

  De vrijmetselaar komt in de loge om een beter mens te worden. Niet om beter te worden dan een ander, maar om zichzelf te verbeteren. Een mens bij wie denken, voelen en willen in harmonie zijn. In vrede met zichzelf en zijn omgeving. Vrijmetselaren zijn gewone mensen, wie niets menselijks vreemd is. Het is niet toevallig dat het ‘Ken uzelf’ steeds weer aan hen wordt voorgehouden. Tegenwoordig zouden we zeggen: ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’.

  Bijzondere methode

  Vrijmetselarij is geen godsdienst, geen ideologie of levensbeschouwing. En zeker geen sekte of geheim genootschap. De Orde van Vrijmetselaren is een democratische vereniging, waarvan de leden streven naar verdieping van inzicht. De vrijmetselarij onderscheidt zich van andere organisaties op dat terrein door haar bijzondere methode van werken. Zij maakt daarbij gebruik van symbolen en rituelen, die op zinnebeeldige wijze de levensloop van de mens uitbeelden.